New retail spaces were made available in areas of the north wing of Zurich Main Station. An updated plan proposes the addition of a new food and retail area arranged around the existing atrium and allows for efficient circulation via a central staircase spanning two floors.
A new take-away area for meals on the go, totaling around 170 m2 can be found on the side of the train tracks. Two or three take-out providers are available, providing service over a long bar counter. Diners are invited to linger among the attractive furnishings and take a break in the overhead space in front of the bar counter. Two staircases on either side lead up to the gallery floor, allowing easy access to the upper level. The existing western stairwell is extended by one story, while the eastern stairwell is repositioned in the overall structure. A simple logistical solution is offered by means of a freight elevator on the east side which ensures smooth delivery and distribution of goods from the basement to the storage area on the gallery floor and the individual retail areas on the shop floors.
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Aufgrund innerer Rochaden werden Teilflächen des Nordtraktes im Hauptbahnhof Zürich für neue Retail-Nutzungen frei. Der Entwurf schlägt eine neue Fläche vor, die um das bestehende Atrium angeordnet ist und räumlich über eine zentrale Treppe und über zwei Geschosse zusammengebunden ist.
Gleisseitig ist eine Take Away-Fläche von insgesamt rund 170 m2 situiert, die über eine lange Bartheke die Ausgabe von zwei oder drei Take Away-Anbietern zusammenbindet. Der Bartheken vorgelagert ist ein überhoher Raum, der die Gäste mittels attraktiver Möblierung zum Verweilen einlädt. Zwei in das Galeriegeschoss führende, je seitlich angeordnete Treppenhäuser lösen die Entfluchtung des Galeriegeschosses. Das heute bereits bestehende westliche Treppenhaus wird dabei um ein Geschoss verlängert, das östliche Treppenhaus wird in der Gesamtstruktur neu gesetzt. Ein ostseitig situierter Warenlift gewährleistet eine reibungslose Anlieferung und Verteilung der Waren vom Untergeschoss in die Lagerfläche des Galeriegeschosses und weiter in die einzelnen Verkaufsflächen der Ladengeschosse.
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facts
commission: Competition
program: Retail
size: 3678 m²
team: Annette Spillmann, Harald Echsle, Carlo Fumarola, Christoph Heitzmann, Lennart Jansen, Athanasios Michalouros, Patricia Pervan, Katja Schöb, Silvia Toninello, Andrea Binder, Franziska Konrad, Melanie Maul, Georgios Samartzopoulos, Christoph Danuser
consultants: Righetti Partner Group AG; Synaxis AG Zürich; Jobst Willers Engineering AG; EBP Schweiz AG; Vadea AG; Amstein+Walthert AG; AFC Air Flow Consulting AG; EK Energiekonzepte AG; sofies Kommunikationsdesign AG