spittel area

area redevelopment
 

1 / 3

r

Location: Zürich
Client: Private
Status: In Progress
Project: 2016-2020
 
Renderings © Graphex

The site, measuring 3680 m2, is located in the center zone in the immediate proximity of the station Stäfa. The property stretches on the south side of the building to the rear of the station. The area was originally a factory building with a residential house, which was built over several stages and was completed by a typical, tectonically shaped business building from the 1970s. A one-story pedestal building ties the individual buildings together. Today, different center-specific uses such as fitness, a school, a children’s therapy, the notarial office and various occupations are rented in the areas.
 
The business building on the Bahnhofstrasse, as well as the westbound one-storey pedestal, will be preserved and renovated. A new building structure, which is based on the larger-scale building blocks of the surrounding, completes the structural ensemble. While the commercial building is aligned on the Bahnhofstrasse, the new four-storey building is connected to the Verenaweg.
 
On the ground floor, a nursery surrounded by a garden is planned. On the upper floors, 12 duplex apartments will be realised, all of which are south-facing and have generous outside spaces like roof terraces. A spacious outdoor area covers the entire area and integrates the outdoor parking spaces. Underground parking with a total of 30 parking lots is connected to the existing ramp from the Spittelstrasse.
 
Through a carefully structured tectonic façade design, the individual buildings are optically combined. At the same time, they subtly differentiate themselves in their expression. The commercial building facing the Bahnhofstrasse, whose façade rastering remains intact and more rigid and restrained in its expression, has a clear relationship to the newly constructed building. The fenestration reacts in the dimension to the respectively available spatial situation. Room-height living room windows alternate with smaller windows with parapets.
The façade of both buildings is designed with a rear-ventilated, pre-installed structure consisting of metal and tectonically arranged panels.