theater department zhdk

interventions into existing school building
reception, office extension and foyer „Bühne B“

2 / 3

r

Address: Gessnerallee 09-13, 8001 Zürich
Client: Hochbauamt Kanton Zürich
Planning and design: spillmann echsle architekten
Construction: 2003

The inner structure was densified pragmatically in order to create two new areas: an extension of the office, as well as a new library and reception area.
 The invention of glass tunnels as inner traverses allows the creation of office workplaces in the heritage primary structure. The lobby contains a built-in reception and library area. These areas are clearly perceivable as new interventions into the existing structure. By means of shape, material and colour they refer to one another while contrasting the rawness of the existing rooms. The interventions look light and mobile and seem to dematerialise due to their surface. A glass skin covers these newly built-in facilities. This glass surface is layered (a tinted foil in combination with a thick glass) to generate an impression of depth and iridescent colour and light display. The colours green, blue and red refer to the respective location and surrounding area.