salvation army

invited competition

1 / 7

r

Location: Zürich
Client: Heilsarmee Schweiz
Status: competition
Project: 2015

The closed block buildings from the 19th century characterize the highly urban district of Zürich Aussersihl. The proposed volume incorporates the design principles of the neighbouring buildings: the ground floor with larger openings, representative of a mezzanine level, a connected element in the middle and a set back roof level are deliberately transformed and reduced into an abstract expression. The slight recess of the arcade on the ground floor as well as the recess on the fourth floor form a steady dynamic. The two upper levels are visibly reduced up to the attic level above. The courtyard side has precise regular recesses. The building is constructed of prefabricated concrete elements with the joints and slight offsets generating a subtle tectonic and depth.
The two building functions: the salvation army corps and the short term accommodation are separately connected to the exterior. The salvation army corps can be entered from a spacious foyer and the living accommodation from a separate entrance. The central stair, designed as a double helix, leads both sides independently to the levels above. These two sides of the building remain detached from one another.