freitag shop berlin

interior construction for commercial premises

1 / 5

r

Location: Max-Beer-Strasse 3, 10119 Berlin
Client: Freitag lab. ag, Zürich
Status: built
Project: 2009
Planning and design: spillmann echsle architekten ag
Photographs: Florian Braun

The design concept was established quickly on-site when a former dye-works was uncovered. It was revealed on the ground floor after the removal of built in state parlours dating back to DDR times. The discovery unearthed various elements of the dye-works including a thoroughfare with large curbstones. The shop’s various functional modules and units had been previously defined and were simply slotted into the stripped structure of the landmark building. 
Alongside the dug-out thoroughfare, various functional zones were generated, visually held together by use of a uniform Industrial Chic design as well as an overall color scheme that was taken from the original color scheme of the Freitag Flagship Store in Zurich. A large two storey high wall consisting of hundreds of stacked packing boxes, each containing a Freitag bag, accompanies the customer to the lower floor level.