loft apartments rautistrasse

conversion and superstructure containing 17 loft apartments

1 / 12

r

Address: Rautistrasse 11/13, 8047 Zürich
Client: UBS Fund Management
Planning and design: spillmann echsle architekten
Project team: Frank Keikut, Tiago Matthes
Construction management and realisation: Jaeger Baumanagement, Zürich
Timber engineer: Timbatec GmbH, Zürich
Civil engineer: Haag + Partner GmbH, Küsnacht
Housing technology: Amstein + Walthert AG, St. Gallen
Landscape architecture: bbz, Zürich
Construction: 2010-2012
Renderings: Raumgleiter GmbH, Zurich

The cantilevers on the roof level stretch over a third of the façade’s length and increase the floor area by 140 sqm. The new part of the building which is thereby created conforms to the existing structure and grid. An open space with various recesses, the living area on the roof floor is able to accommodate a variety of separate rooms.
These two-storey apartments meet the requirements of many young citizens providing a rather autonomous living situation on top of an office building. The bedrooms, located on the courtyard side, are shielded from ambient noise by both a corridor as well as an offset. On the roof level, the living area is provided with a view onto both sides and supplemented by outer spaces on the south-west side. The terraces between the protruding cubes are sheltered from the wind.