vogt house albis

conversion and extension of a protected building

9 / 9

r

Address: 8135 Langnau am Albis
Client: private
Planning and design: spillmann echsle architekten
Project leader: Barbara Iseli
Construction management and realisation: Caretta Weidmann Baumanagement AG, Zürich
Civil engineer: Henauer Gugler AG, Zürich
Housing technology: 3-Plan Haustechnik, Winterthur
Construction: 2008-2010
Photographer: Roger Frei

The Vogt House was originally built in the 18th century for the then chief magistrate of the district. Today it is partially under conservation. It lies on the slope of the Albis hill with a spectacular view over the whole lake of Zurich. New spatial sequences and interior connections were cleverly adapted to contemporary living standards. 
In the basement one arrives as a matter of course at the new subterranean annex, the wellness area. Large pools set in stone are inscribed into the space and appear to stretch out with seamless transition into the width of the surrounding countryside.