Conversion and superstructure containing 17 loft apartments

Address: Rautistrasse 11/13, 8047 Zürich
Client: UBS Fund Management
Planning and design: spillmann echsle architekten
Project leader: Simone Retter
Construction management and realization: Jaeger Baumanagement, Zürich
Civil engineering: Haag + Partner GmbH, Küsnacht
Housing technology: Amstein + Waltert AG, St. Gallen
Landscape architecture: bbz, Zürich
Construction: 2010-2012
Renderings: Raumgleiter GmbH, Zurich

The cantilevers on the roof level stretch over a third of the façade’s length and increase the floor area by 140 sqm. Thus a new part of the building is created that conforms to the existing structure and grid. Being an open space with various recesses, the living area on the roof floor can contain various separate rooms.
These two-storey apartments meet the requirements of many young citizens providing a rather anonymous living situation on top of an office building.
The bedrooms are located on the courtyard side and are shielded from the ambient noise by both a corridor as well as the offset. On the roof level the living area is provided with a view onto both sides and supplemented by outer spaces on the south-west side. The terraces between the protruding cubes are especially safe from wind.