New building

Client: Mibag Property + Facility Management AG, Zürich
Project study
2008
Photocollage: spillmann echsle architekten

A contemporary new building in this densely built location, that can fulfill all factors concerning use, requires a simple yet flexible basic structure. The possible utilisation regarding height and length gives the new building the necessary presence in the dense succession of industrial buildings. The opening of the facade corresponds to the change in use. A stringent structure, however, relates to the identity of the location. The small depth of the building is a reaction to the exposure to the sun on the slope side. The playful sectional staggering toward the lake refers to the onlooker‘s perception in relation to movement. At the same time the staggered profile creates an attractive outer space and is an answer to the noise emmission of the location. The various floor heights and staggerings allow for unusual ceiling heights while maintaining the requirements of the „Gestaltungsplan“. The lake view is given already at ground floor level, due to the raised ground floor.